ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

TPL_GK_LANG_GK_MOBILE_DESKTOP TPL_GK_LANG_GK_MOBILE_REGISTER TPL_GK_LANG_GK_MOBILE_LOGIN

Μεταθέσεις Καθηγητών Πρωτοβάθμιας

                                                                                                                                              Θεσσαλονίκη 4-5-2017

 

Θέμα: «Μεταθέσεις των Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Κύριε Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των μεταθέσεων εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής από το ΥΠ.Π.Ε.Θ, διαμαρτύρεται έντονα για τον μικρό αριθμό μετατιθέμενων καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, είναι πλέον δεδομένο ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται σε μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και για την επόμενη σχολική χρονιά. Πέρυσι κατήργησε τα σχολεία Ε.Α.Ε.Π., απλά για να μειώσει τις διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών και να εξοικονομήσει τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Σε διαφορετική περίπτωση, τα κενά που θα υπήρχαν δε θα μπορούσαν να καλυφθούν με αναπληρωτές ούτε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Επίσης, η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαμαρτύρεται για τη μη ικανοποίηση αίτησης μετάθεσης των εκπαιδευτικών ΠΕ, οι οποίοι υπέστησαν αναίτια και αδικαιολόγητα κατάφωρη αδικία από τις υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη ΔΕ στην ΠΕ που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το Ν. 4172/13. Είναι εξαιρετικά άδικο για τους εκπαιδευτικούς αυτούς που τόσο χρόνια υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να υφίστανται τέτοια αδικαιολόγητη αβεβαιότητα και βάναυση ομηρία, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι σε βάθος χρόνου θα δικαιωθούν. Δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν μία άκρως δυσάρεστη κατάσταση και αναπόφευκτα πλέον αναμένουν μία απόφαση, η οποία θα δώσει λύση στο πρόβλημα των μετατάξεων που έχει αλλάξει άρδην τις ζωές αυτών και των οικογενειών τους. Για μία ακόμη φορά δε γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η νέα σχολική χρονιά. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο οφείλει να προβεί σε δίκαιη και οριστική διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για μετάθεση στον τόπο επιλογής τους.

Επιπρόσθετα, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πανελλαδικά υπάρχουν 6/θέσια Δημοτικά Σχολεία στα οποία δεν έχουν ακόμα δοθεί οργανικές θέσεις για καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Αγγλικής Γλώσσας και Μουσικής. Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διεκδικεί τη σύσταση οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες και τη σύσταση και 2ης οργανικής θέσης για καθηγητές αγγλικών και φυσικής αγωγής σε όλα τα 12/θέσια νέα ολοήμερα σχολεία. Πάγια θέση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πίνακα μεταθέσεων – αποσπάσεων Καθηγητών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια, με την προϋπόθεση να υπάρχει κοινή μοριοδότηση (με αναδρομική ισχύ) όλων των σχολείων. Αν οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις γίνονταν από έναν ενιαίο πίνακα, το Υπουργείο θα είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το εκπαιδευτικό δυναμικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα της υπεραριθμίας σε κάποιες περιοχές και των κενών σε άλλες και να μην προκύπτουν αδικίες εις βάρος των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε οποιαδήποτε βαθμίδα.

Εύλογα συνεπώς με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να επανεξετάσετε τις αιτήσεις μετάθεσης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και να προβείτε σε συμπληρωματικές μεταθέσεις, για μια δίκαιη και οριστική λύση του ζητήματος των μετατάξεων. Ευελπιστούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την παραπάνω πρόταση της Ομοσπονδίας.